Ne tedd kukába a babádat ,Örökbefogadás,Anyatej,Munkalehetőségek

Van állásom, van gyerekem de nem tudom, hogy hová tegyem.Van pénzem is de nem tudom mibe fektessem, hogy jól kamatozzon!

SNI-s gyerek = Sajátos Nevelési Igényű gyerek

Ki tekinthető ennek

- Az a különleges  bánásmódot igénylő gyermek, tanuló aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos. Több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral / súlyos tanulási, figyelem vagy magatartás szabályozási zavarral / küzd.

Ki állapítja meg orvosilag a fogyatékosságot ?

- javaslom : Keressék fel a területileg illetékes gyermek neurológiai rendelőt / a házi gyermekorvostól beutalót kell kérni. Mutassák be neki a szakértői bizottság határozatát, hogy gyermek SNI-s /. Neurológiai vizsgálatra kérjenek időpontot. A szakértői határozatot vigyék el a neurológiai rendelésre. A neurológus állapítja meg a fogyatékosság fokát, ha szükséges közgyógyellátási jogosultságot.  Az orvos által kiállított űrlapot, szakértői határozatot, más fogyatékosságról készült orvosi leleteket / ha ortophéd cipő, szemüveg , milyen gyógyszer szükséges a gyerek számára / vigyék el a házi gyermekorvoshoz. Ha a gyereket közgyógyellátásra jogsultnak jasolták akkor a házigyermekorvos írja össze a szükséges gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök listáját.

Az emelt összegű családipóték iránti kérelmet a területileg illetékes kormányhivatalhoz www.kormanyhivatal.hu kell benyújtani / családtámogatás /. Vinni kell : szakértői határozatot, neurológusi véleményt, gyermek taj számát, személy igazolványát, családipótlékot kapó szülő személyi igazolványát, lakcímkártyát /. A határozatot meg kell várni, hogy a gyermek megkapja az emelt összegű családi pótlékot. Az SNI-s gyereknek és kísérőjének jár 90 %-os utazási kedvezmény. Közgyógy igazolvány : A kézhez kapott határozatot az emelt összegű családi pótlékról, neurológus űrlapját a fogyatékosságról, a házi gyermekorvos igazolását a szükséges gyógyszerekről és segédeszközökről, szakorvosi véleményeket / pl. szemészi vélemény a gyermek milyen erősségű szemüveget kell, hogy viseljen, ortophéd orvos - szükséges e neki ortophéd cipő, gégész - kell e neki hallókészülék, vagy szükséges e járókeret vagy kerekes szék /. A gyermek és a szülő személyi adatait igazoló iratokat. A területileg illetékes kormányhivatal - hatósági előadójához kell benyújtani.

Fontos : A szakértői és orvosi vélemény lejárta előtt 3-4 hónappal ajánlott az újabb vizsgálat kérése. Az eredményt a kormányhivatalba újra be kell nyújtani.

SNI-s gyerekneknek járó járandóságok :

-  23 300 Ft családi pótlék

- 90 %-os utazási kedvezmény

- Étkezési térítési díjkedvezményre

- Ingyenes tankönyv

- Közgyógy igazolvány / szakorvosi javaslat szükséges hozzá /

Lehet e a rendszeres jövedelemmel rendelkező nagykorú gyermek részére, vagy utána családi pótlékot folyósítani ?

- Amennyiben a 18. életévét betöltött személynek rendszeres jövedelme van, úgy rá tekintettel vagy a részére megállapított családi pótlék folyósítását a 4. hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Mit tekintenek rendszeres jövedelemnek ?

- Jövedelemnek minősül az a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adóköteles jövedelemként meghatározott. Belföldről vagy külföldről származó vagyoni érték, bevétel, amelynek havi összege meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér / 2017.-ben 127 500 Ft / összegét. Rendszeres jövedelemnek a legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelmet tekintik.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő www.neak.gov.hu / gyógyászati segédeszköz ellátás /

SIN, BTMN tanulók értékelése az együttnevelésben, együttoktatásban Csibi Enikő www.docplayer.hu/417279

www.sni.lap.hu

SNI gyermekek kötelező felülvizsgálata www.fejlesztok.hu/torvenyek

1993.évi LXXIX. tv a közoktatásról 121.§ 28. / sorolja fel az SNI neveléshez, oktatáshoz szükséges feltételek.

SNI-b tanulók iskolai fejlesztő foglalkoztatásának tervezését, szervezését, dokumentálását a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994.(VI.24.) MKM rendelet 26/b §-a (1)szabályozza, módosított 22/2008.(VIII.06.) OKM rendelet állapítja meg.

20/2012. ( VIII.31.) EMMI rendelet

139.§ (1.) A nevelési-oktatási intézmény SNI gyermek, tanuló fejlesztéséhez egyéni fejlesztési tervet készít, és a végrehajtásban közreműködő pedagógus évente legalább egy alkalommal rögzíti a fejlesztés eredményét

139.§ (2.) A többi tanulóval együtt oktatott tanuló egészségügyi és pedagógiai célú rehabilitációját központilag kiadott egyéni fejlődési lapon dokumentálja.

2011.évi CXC törvény a Nemzeti Köznevelésről

47.§(1) az SNI-s tanuló joga a különleges bánásmódra

47.§ (4.a) SNI típusának és súlyosságának megfelelő gyógypedagógus, speciális tanterv, tankönyv és egyéb segédlet, speciális gyógyászati és speciális eszközök.

47.§ (4.c.) a fejlesztési területek szakértői bizottság által történő meghatározása.

Oktatási Jogok Biztosának Hivatala :

Cím : Budapest V.kerület Szalay u.10.-14. / előzetes bejelentkezés szükséges/

Telefon :+06 1 795 40 97

E-mail : panasz@oktbiztos.hu

Sajátos nevelési igényű tanulók jogainak érvényesülése / beszámoló

www.bezzeganya.reblog.hu/nincsenek-felkeszülve-az-iskolak-az-sni-s-gyerekekre

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 108
Heti: 14
Havi: 2 284
Össz.: 314 560

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: SNI-s gyerek
Ne tedd kukába a babádat ,Örökbefogadás,Anyatej,Munkalehetőségek - © 2008 - 2018 - gyermekfelugyelo.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: csepel anyaotthon - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »